Coś rozgrzewającego na jesień...

PRZEPISY KUCHNI PIĘCIU PRZEMIAN –danie na 4 osoby

 Składniki:
-  wrząca woda 0,5 l (O)
-  kurkuma (O)
-  kasza jaglana 1. Szklanka (Z)
-  masło 1. Łyżka (Z)
-  ząbek czosnku (M)
-  sól (W)

Cz. B – składniki:
-  wrząca woda ¼ szklanki (O)
- cebula 1-2 szt. (M → Z)
- oliwa 2. Łyżki (Z)
- imbir (M)
- sól (W)

Wykonanie dot. cz. A:
- Kaszę jaglaną najpierw spażyć zalewając wrzącą wodą na 3 min. Wodę z  kaszy odlać i  jeszcze z  2 razy przepłukać gorącą wodą (cedzić przez sito).
- Do garnka z  wrząca wodą dodać ½ łyżeczki kurkumy i  wsypać odcedzoną wcześniej kaszę jaglaną. Do kaszy dodać łyżkę masła i  gotować 5 min. na średnim ogniu bez przykrycia. Dołożyć posiekany ząbek czosnku a  po 1 min. Wsypać 1 łyżeczkę soli. Całość lekko wymieszać i  przykryć. Dalej gotować na małym ogniu (najlepiej na płytce) około 25-30 min.).

Wykonanie dot. cz. B
- Do rondelka wlać wodę a  gdy zawrze dołożyć posiekaną cebulę. Całość blanszować 2-3 min. Gdy cebula się „zeszkli” dodać rodzynki i  oliwę. Całość wymieszać. Dodać szczyptę imbiru a  po 1 min. szczyptę soli. Dusimy pod przykryciem około 5 min.

Kaszę jaglaną podajemy posypaną duszonymi rodzynkami jako osobny posiłek lub danie podstawowe przy spożywaniu potraw warzywnych lub ryby.