Coś na śniadanie....

Mieszanka śniadaniowa Star

Danie podstawowe.

D: 0,1 kg zarodków pszennych
O: 0,1 kg płatków żytnich
Z; 0, 1 kg orzechów laskowych
Z: 0,1 kg wiórków kokosowych
Z: 0,1 l oliwy
Z: 0,1 kg miodu
Z-M: 1 opakowanie cynamonu, łyżka kardamonu
M: 0,5 kg płatków owsianych
W: sól
W-O: ½ szklanki wrzącej wody

Sposób wykonania:


W misce lub garnku mieszamy kolejno zarodki pszenne (D), płatki żytnie (O), potłuczone drobno orzechy laskowe, wiórki kokosowe, cynamon (Z), sól (W).
Do szklanki z  gorąca wodą dodać miód i  oliwę (Z) oraz łyżeczkę kardamonu (M). Suche składniki zalać gorącym roztworem i  wyrobić całość na „kruszonkę”. Całość rozłożyć na blaszce i  piec 170  C przez 15 minut, a  następnie 45 min w  temp. 100  C. Można przechowywać do pól roku, podawać z  mlekiem lub jogurtem
.